Kulak Ventilasyon Tüpü Ameliyatları

Kulak ventilasyon tüpleri kulak zarına açılan küçük bir delik içine yerleştirilen minik borulardır.

Kulak tüpü (ventilasyon tüpü) nedir?

Orta kulak boşluğunda normalde hava vardır. Orta kulaktaki hava basıncı azaldığında veya iltihabi durumlarda orta kulak boşluğunda sıvı birikir. Bunun sonucunda kulak zarı ve işitme kemikçikleri hareket edemez ve işitme kaybı ortaya çıkar. Kulak ventilasyon tüpleri kulak zarına açılan küçük bir delik içine yerleştirilen minik borulardır. Takılma amacı kulak zarına açılan deliğin bir müddet daha açık kalmasını sağlamaktır. Girişim orta kulak boşluğunun yeniden havalanmasını ve kulak zarı ile kemikçiklerin yeniden hareket yeteneğini kazanmasını sağlar. Bu şekilde östaki borusu normal görevlerini yerine getirene kadar orta kulağın havalanmasının ve işitmenin restorasyonu mümkün olur. Bununla birlikte kulak zarının ve orta kulakta yer alan anatomik yapıların zarar görmesinin engellemesi amaçlanır.

Kulak ventilasyon tüpleri hangi durumlarda uygulanır?

Orta kulağın uzun süren havalanma bozukluğu yapan durumlarda; büyümüş geniz eti, damak yarığı, kulak zarını aşırı bombeleştiren ve şiddetli ağrıya neden olan ancak ilaçla kontrole alınamayan ani başlayan (akut) orta kulak iltihaplarında, orta kulakta zamk gibi yapışkan bir sıvı varlığında veya tekrarlayan orta kulak iltihaplarında, orta kulak boşluğunun havalandırılması yani kulak ventilasyon tüpü tatbiki gereklidir.

Ameliyat ne şekilde yapılır?

Çocuklarda girişim genel anestezi altında yapılır. Erişkinlerde lokal anestezi ile yapılabilir. Anesteziyi takiben mikroskop altında kulak zarının genellikle alt kısmına küçük bir delik açılır. Bu delikten orta kulak boşluğundaki sıvı emilir ve bu deliğe bir ventilasyon tüpü yerleştirilir.

Nelere dikkat edilmesi gerekir?

Orta kulağa su kaçtığında orta kulak iltihabı ve kulak akıntısına neden olabilir. Takılan orta kulak havalandırma tüpleri ortalama 6 ay – 1yıl sonra kendiliğinden düşecektir. Tüpler kulakta olduğu sürece belli aralıklarla Kulak Burun Boğaz doktorunuza kontrole gelmeniz gereklidir. Eğer tüpler belli bir süre sonra kendiliğinden düşmedi ise, doktorunuz basitçe tüpleri çıkarabilir.

Tüp yerleştirilmez ise ne olur?

Orta kulağın havalanma probleminin uzun süre devam etmesi durumunda kulak zarında incelme, içe doğru çekilme, kulak zarının gerginliğinin ve esnekliğinin kaybolması, orta kulak kemikçiklerinde erime ve bunların sonucunda işitme kaybının kalıcı hale gelmesi mümkün olabilmektedir.

Bu tüpler kalıcı mıdır?

Kulak zarına yerleştirilen bu tüpler genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında kulak zarından ayrılır ve dış kulak kanalı içine düşerler ve hekim tarafından çıkartılırlar. Takılan tüpün modeline göre daha uzun süre kalan tüpler de vardır. Bunun yanında tüpün kalış süresini etkileyen başka faktörler de mevcuttur.

Tekrarlayan uygulamalar gerekli midir?

Çoğunlukla tek uygulama yeterli olmakla birlikte bazı hastalarda mükerrer uygulamalar da gerekebilmektedir. Bu durumlarda daha uzun süre kalan tip modelleri tercih edilmektedir.

Tüp takılmasının zararı ya da komplikasyonları var mıdır?

Kulak tüpü uygulamaları genellikle masum bir girişim olmakla birlikte bazı hastalarda kulak zarında tüpün yerleştirildiği deliğin açık kalması mümkün olabilmektedir. Bu komplikasyon genellikle uzun süre kalan tüp modellerinin yerleştirilmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu durumda kulak zarının tamiri (timpanoplasti) ameliyatı ile bu deliğin kapatılması mümkündür. Bunun yanında, kulak zarında kireçlenme ya da tüp takılan kulak zarı bölgesinde incelme meydana gelebilmekle beraber bu durumların hastanın sağlığına ve işitmesi üzerine her hangi bir olumsuz etkisi yoktur.

KBB & BAŞ BOYUN CERRAHİSİ

Hastalıklar

& Tedaviler

Arabic English Turkish

Yaptığımız işlemler, güncel çalışmalarımız ve

merak ettiğiniz her şey için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Yasal Uyarı

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.


Copyright 2022 © Prof. Dr. Ertap AKOĞLU