Burun septumu ve septoplasti ameliyatı nedir?
Burun septumu her iki burun deliğini birbirinden ayıran ön tarafı kıkırdak, arka tarafı ise kemik dokudan oluşan bir yapıdır. Septumun burundan nefes almayı engelleyecek şekilde bir ya da her iki burun deliğine doğru eğrilik göstermesine septum deviasyonu, bu eğriliği düzeltmek için yapılan ameliyata da septoplasti ismi verilmektedir. Septum deviasyonu, hem yüz kemiklerindeki gelişim bozukluklarına bağlı olarak hem de doğum sırasında veya sonrasında olabilen burun kemiği travma ve kırıkları sonucunda ortaya çıkabilir.
Hangi durumlarda operasyon gerekir?
Burundan nefes alma güçlüğü, devamlı ağızdan nefes almaya bağlı boğazda kuruma, yanma, yabancı cisim hissi, horlama, bazen uykuda nefes kesilmeleri, baş/yüz ağrısı, tekrarlayan sinüs, gırtlak ve bronş iltihapları, orta kulağı havalandıran östaki borusunun tıkanması ve orta kulak iltihaplarına eğilim durumlarında septumdaki eğrilikler düzeltilmelidir. Bazı sinüzit ameliyatlarında ve belli tip burun kanamalarında da burun septumu eğriliğinin düzeltilmesi gerekli olabilir.
Ameliyat nasıl gerçekleştirilir?
Ameliyat hasta talebine bağlı olarak lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyat burun içinden yapılır. Anesteziyi takiben burun bölmesi üzerindeki örtü tabakası(mukoza) kesilir ve burun septumu üzerinden ayrılır. Kıkırdak ve kemikteki eğri ve fazla olan kısımlar düzeltilerek ve/veya çıkartılarak, eğrilikler düzeltilir. Eğer burun içindeki etler de (konkalar) çok büyük ve solunumu zorlaştırıyorsa, aynı zamanda burun etlerinin de fazla olan kısmı çıkarılarak veya yakılarak (koterize edilerek) küçültülür. Ameliyat sonunda burun içine tampon konabilmektedir. Genelde bu tamponlar 48-72 saat içerisinde boşaltılır. Ancak konulan tamponun ve doktorun tercihine göre bu süre uzayabilir. Bu süre zarfında hasta mecburen ağızdan nefes almak zorunda kalacaktır. Tamponlar alındıktan sonra genellikle 1-2 hafta süre ile burun içi yıkama yapılması gerekmektedir.
Ameliyat sonrası dönemde ağrı ve yüzümde şişlik ve/veya morluk olacak mı?
Ameliyat sonrası dönemde ağrı olabilmekle beraber basit ağrı kesici ilaçarla rahatlıkla kontrol altına alınır. Şişlik ve morluk septoplasti ameliyatlarından sonra beklenen bir durum değildir.
Ameliyat sonrası septum eğriliği tekrarlar mı?
Eğriliğin tekrarlaması nadirdir. Hastanın yaşı, eğriliğin bulunduğu bölge gibi faktörler eğriliğin tekrarlama olasılığını etkiler.
Ameliyat sonrası burnumda şekil değişikliği olacak mı?
Septoplasti ameliyatlarında burun şeklinde değişiklik olmamaktadır.
Rinoplasti ameliyatı nedir?
Burnun şeklinin düzeltilmesi ve/veya güzelleştirilmesi için yapılan ameliyatlara rinoplasti ameliyatı adı verilir. Rinoplasti ameliyatları sadece estetik amaçlarla yapılabildiği gibi burun septumundaki ciddi eğrilikleri düzeltebilmek amacıyla septoplasti ameliyatı ile birlikte de yapılabilir. İki ameliyatın aynı anda yapılmasına septorinoplasti operasyonu ismi verilir.
Ameliyat öncesi planlama nasıl yapılır?
Burnunuzda saptadığınız sorunları, istediğiniz burun şeklini görüşme sırasında doktorunuza ifade ettikten sonra burnunuzun cilt özellikleri ile kıkırdak ve kemik yapılarınızın anatomisi doktorunuz tarafından değerlendirilecektir. Doktorunuzun görüşü sonrasında ameliyatınızın planlamasına geçilir.
Amaç; hastaya ait fiziksel özellikler analiz edildikten sonra görünüm ve işlev bakımından mümkün olan en iyi sonucun sağlanmasıdır. Bunun için doktorunuz burnunuzun ve yüzünüzün değişik yönlerden fotoğraflarını çekecektir. Bu fotoğraflar gerek ameliyat öncesi ve ameliyat sırasındaki planlamalar, gerekse ameliyat sonrası için kayıt oluşturması açısından önemlidir. Fotoğraf çekiminden sonra photoshop gibi bilgisayar programları ile ameliyat sonrasında burnunuzda yapılması planlanan değişiklikler simüle edilir. Bu programlar ile yapılan değişiklikler doktorunuz ile sizin aranızda ortak bir dil oluşturmak, isteğinizin doktorunuz tarafından, yapılabileceklerin de sizin tarafınızdan daha net anlaşılabilmesi için yapılmakta, yani sonuç için bir taahhüt anlamına gelmemektedir. Özet olarak, planlama aşamasında hastanın cilt, kıkırdak ve kemik yapılarının değerlendirilerek ameliyattan sonra hastanın alacağı yüz şekli konusunda hasta ve hekim tarafından ortak bir fikir birliği oluşturulmaya ve gerçekleştirilecek olan ameliyat sonucunda daha iyi bir görünüm ve işlev sağlanmaya çalışılır. Hiçbir zaman mükemmel bir burun taahhüt edilemez.
Ameliyat nasıl gerçekleştirilir?
Ameliyat sahasını açmak için burun orta bölmesinin (burun septumunun) ön kısmındaki ciltten ve burnun içinden, ya da yalnızca burun içinden kesiler yapılır. Açık ya da kapalı olarak adlandırılan bu kesi biçimlerine doktorunuz karar verecektir. Açık ameliyatta burnun ön kısmında nadiren çıplak gözle görülebilen bir iz kalabilir. Bu izin kalması doktor hatası değildir. Cilt yapınız ile ilgilidir. Bu ameliyat burnun kemik ve kıkırdak yapılarını kapsar. Dolayısıyla, burun kemiklerini kesilebilir, törpülenebilir, kıkırdak dokunun bir kısmı veya tamamı çıkarılabilir. Kemik ya da kıkırdak parçalar eklenilebilir. Burun içi kıkırdak bölmenin tekrar oluşturulması aşamasında kıkırdak desteği gerekirse kulak veya kaburganızdan kıkırdak alınması gerekebilir. Ameliyat sonunda burun içine tampon konabilmekte, dışına ise bandaj ve alçı gibi örtücü işlemler uygulanabilmektedir. Bu süre zarfında hasta mecburen ağızdan nefes almak zorunda kalacaktır.
Ameliyat ne kadar sürer?
Genellikle 3 saat civarı sürer. Bu süreye ameliyat öncesi hazırlıklar dahildir. Ancak burnunuzun özelliklerine göre operasyon süresi 1–5 saat arasında değişebilir.
Tamponlar ve alçı/bandaj ne zaman alınır?
Tamponlar genellikle 48-72 saat içerisinde boşaltılır. Ancak konulan tamponun ve doktorun tercihine göre bu süre uzayabilir. Tamponlar alındıktan sonra genellikle 1-2 hafta süre ile burun içi yıkama yapılması gerekmektedir. Alçı ve bandajlar ise genellikle 7.gün alınır. Alçı ve bandajlar alındıktan sonra burun üzerine masaj yapılması önerilebilir.
Ameliyat sonrası dönemde ağrı ve yüzümde şişlik ve/veya morluk olacak mı?
Ameliyat sonrası ağrı olabilse de basit ağrı kesiciler ile rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Rinoplasti ya da septorinoplasti ameliyatlarında uygulanan teknik, ameliyat sırasındaki kanama miktarı, hastanın yaş ve doku özellikleri gibi faktörlere bağlı olarak göz ve burun çevresinde şişlik ve morluklar olabilmektedir. Bu şişlik ve morlukları azaltmak için ameliyat sonrası 24-48 saat buz uygulaması yapılır, sonrasında çeşitli kremler uygulanabilir. Bu şişlik ve morluklar genellikle 1 hafta içinde iyileşmekle beraber bu süre nadiren uzayabilir.
Ameliyat sonrası dönemde nelere dikkat etmeliyim?
Ameliyat sonrası burnunuzu darbelerden korumalı ve üzerine yatmamalısınız. Tamponlar alınana kadar başınızı belden yükselterek yatmanız gerekmektedir. Bir ay kadar güneş ışınlarından kaçınmanız gerekmektedir. Bunun için siperlikli şapka kullanabilirsiniz. Bir-üç ay süre ile gözlük kullanmanız kısıtlanabilir.
KBB & BAŞ BOYUN CERRAHİSİ
Yaptığımız işlemler, güncel çalışmalarımız ve
merak ettiğiniz her şey için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Çalışma Saatleri
İletişim
Yasal Uyarı
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.
Copyright 2022 © Prof. Dr. Ertap AKOĞLU