Otoskleroz nedir?
Otoskleroz orta kulak içindeki işitmede görevi olan kemikçiklerden sonuncusu olan üzengi (stapes) kemiğinin kireçlenerek hareket kabiliyetini
kaybetmesidir. Hastalığın ortaya çıkmasında ailevi ya da hormonal etkenler bulunabilir. En önemli şikâyet işitme azlığıdır ve bu işitme azlığı zaman içinde kötüleşebilir.
Otoskleroz hastalığı nasıl tedavi edilir?
Bu hastalığın temel tedavisi cerrahidir. Stapedotomi ya da Stapedektomi olarak adlandırılan bu ameliyatlar lokal (bölgesel) ya da genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyat ışık taşıyıcı optik aletler (endoskoplar) ve/veya ameliyat mikroskopu kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Ameliyat genellikle dışarıdan hiçbir kesi yapılmadan kulak kanalı içinden yapılır. Ancak bazen kanal içinden yapılan kesiyi kulak önüne doğru uzatmak gerekebilir. Bu kesiye bağlı dikkat çekici bir yara izi oluşmaz. Bu ameliyatlarda teşhis için orta kulak ve kemikçikler ortaya konularak gözlenir. Eğer orta kulakta yer alan diğer iki kemikçik (çekiç ve örs kemikçikleri) sağlam ve hareketli ise kireçlenen üzengi kemiği çıkarılarak bunun işlevini görecek piston denilen bir protez örs kemiği ve iç kulak arasına yerleştirilir. Ameliyat sonunda dış kulak kanalına kendiliğinden eriyen tamponlar konur.
Başka bir tedavi seçeneği var mıdır?
Sodyum florid içeren ilaçlar kullanılmakla beraber etkileri sınırlıdır. Etkilerinin sınırlı olması ve olumsuz yan etkileri dolayısı ile tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir.
İşitme cihazları işe yaramaz mı?
İşitme cihazları dış ortamdan gelen sesleri yükselterek kulak kanalına ileten, bir nevi mikrofon gibi fonksiyon gören cihazlardır. İşitme kayıplarının telafi edilmesinde kullanılırlar. Ancak tabiidir ki, tedavi edici fonksiyonları yoktur. Hastalığın başlangıç dönemlerinde verimli olsalar da hastalığın ilerlemesi-özellikle iç kulağa sirayet etmesi-ile birlikte verimlilikleri azalabilir.
Ameliyat olmaz isem ne olur?
Bu tedavi uygulanmadığı durumda şikayetlerinizin düzelmesi ya da azalması beklenemez. Hatta hastalık zamanla ilerleyerek iç kulağın fonksiyonlarını da bozar. Bu durumda ameliyatla düzeltilemeyecek hasarlar oluşturabilir.
Ameliyat sonrası süreç nasıl işlemektedir?
Ameliyattan sonra en az 24 saat hastanede kalmanız gerekir. Bu süreçte kesin yatak istirahati yapmalısınız. Ameliyat bölgesinde ağrı olabilir ancak bu ağrılar basit ağrı kesiciler ile genellikle kontrol altına alınabilir. Hafif baş dönmesi olması normaldir. Ancak şiddetli de olabilir. Bu durumda ek ilaçlar gerekebilir. Hastaneden taburcu olduktan sonra 1 hafta evde dinlenmeli ve fiziksel aktivitelerden kaçınmalısınız. Bu dönemde kulak içine çeşitli damlalar tatbik edilir. Kulak kanalına konulan tamponlar erimeye başladığında kulağınızdan kanlı akıntı gelmesi normaldir. Birinci hafta sonunda kulak kanalına konmuş olan tamponlar vakumla temizlenir. Bir ay boyunca ağır fiziksel aktiviteler kısıtlanır.
KBB & BAŞ BOYUN CERRAHİSİ
Yaptığımız işlemler, güncel çalışmalarımız ve
merak ettiğiniz her şey için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Çalışma Saatleri
İletişim
Yasal Uyarı
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.
Copyright 2022 © Prof. Dr. Ertap AKOĞLU